Kayseri için Zirai Tahmin Raporu – 27.12.2014 – 31.12.2014
Cumartesi günü batısı ile güneyi, pazar günü kuzeybatısı hariç tamamı, pazartesi günü batısı, salı günü bölge geneli, çarşamba günü kuzeydoğusu hariç tamamı yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta göllenmelere karşı ekili alanlar kontrol edilir. Tarla faresi mücadelesi yapılır.
Meyvecilikte meyve ağaçlarının altından yapraklar toplanır, yakılır. Ağaçlarda gövde temizliği yapılarak kabuklar soyulur. Dallarda kuru meyvecikler toplanır. Hastalıklı dal uçları kesilir. Kış ilaçlaması için alet-makina bakımı yapılır ve ilaç temin edilir. Sert çekirdekli meyvelerin çekirdekleri katlamaya konur. Fidan sökümü, sökülen fidanların kök ve taç tuvaleti yapılır ve hendeklenir.
Sığırcılıkta suni tohumlamaya devam edilir. Gebe ve doğum yapan ineklerin bakım ve beslenmelerine dikkat edilir. Doğum yapacakları yerler titizlikle hazırlanır ve kuru altlık serilir. Doğumdan sonra “son” ahırdan mutlaka uzaklaştırılır, eğer son atılmamışsa hemen bir veteriner hekime haber verilir. Buzağılara ağız sütü içirilir. Buzağılara üçüncü haftadan sonra yavaş yavaş diğer yemlere geçilir ve mutlaka sekizinci haftaya kadar süt içirilir. İç parazit mücadelesi ve koruyucu aşılar mutlaka yapılır. Özellikle Şarbon, Şap ve buzağılara S 19 aşısı yapılır. Ahır tadilatları yapılır, kışlık hazırlıklara devam edilir. Ahırların günlük, haftalık, aylık temizlikleri yapılmalı gerektiğinde dezenfekte edilir. Ahırların havalandırması yapılır.
Koyunculukta ağılların temizliği ve onarımına devam edilir. Koç katımına başlanır. Kışlık yem depolama işlemlerine başlanır. Koruyucu aşılamalara devam edilir.
Tavukçulukta kümesler fazla rutubet bırakılmadan havalandırılır. Altlıklar sık sık değiştirilir. Mikroorganizma faaliyetlerini önlemek için aralarına kireç serpilir. Yumurtalar sık sık toplanır. Kullanılan malzemeler dezenfekte edilir veya sodalı suyla yıkanır. Kış hazırlıklarına başlanır. Tavuk tifosuna karşı tarama ve Newcastle aşısı yapılır. Koruyucu aşılar yapılır.
Arıcılıkta kovanlar kışlakta bulunur, yağmur sularından korunacak şekilde tedbir alınır.
Kaynak: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü
İletişim: 0(312) 3022459 – 3022491 – [email protected]